false

Pensionat Styrsö Skäret

Pensionat Styrsö Skäret ägs och drivs av makarna Ylva Sjöberg & Ola Tulldahl. Pensionatet är ett mysigt hotell med hemma-känsla med konferensmöjligheter och en välrenommerade restaurang. Vi är medlemmar i Countryside Hotels, Visita, Västsvensk mersmak och finns omnämnda i White Guide. Vi är mycket stolta över vår KRAV-certifiering och för vår strävan till att få våra gäster att uppskatta ekologiska oh närproducerade råvaror och närfångad MSC-märkt fisk.

Vår vision

Vår matfilosofi är enkel, vi väljer högkvalitativa råvaror producerade i vår närhet. All mat tillagas från grunden, med kärlek för säsong och den goda smaken. Vi lägger stor vikt vid att hitta leverantörer som arbetar ekologiskt och biodynamiskt, både när det gäller viner och råvaror. Fortfarande har vi en del att lära för att nå hela vägen fram till ett ekologiskt kök men vi är på god väg mot vårt mål.

Avbokningsregler

Privat, 1-3 rum
Fri avbokning av rum fram till kl 16.00 4 dagar innan ankomst. Vid avbokning senare debiteras 100% av beställningen.

Privatpersoner som bokar 4 rum eller fler.
Fri avbokning fram till kl 16.00 14 dagar innan ankomst, därefter fullbetalning.

Grupp & Konferens 
Fri avbeställning fram till 4 veckor före arrangemangets början. Fram till 2 veckor för debiteras 75% och där efter debiteras 100% av värdet på beställningen.

Eventuell avbokning måste ske skriftligen till Pensionat Skäret

Vanliga frågor och svar

Vilken brygga ska man gå av vid?
Styrsö Skäret

Var parkerar man bilen?
Det finns parkeringsplatser vid Saltholmen, men under högsäsong kan det vara fullt och vi rekommenderar då Långedrags Parkering och Hinsholmen. Ställ bilen där och ta spårvagn eller en promenad på ca 1 km till Saltholmen.

Hur långt är det från bryggan till Pensionatet?
Det är 300 meters promenad på asfaltsväg. Sista 30m är det en liten backe. Du ser pensionatet från bryggan.

Kan man lägga till med egen båt?
Det går bra. Vi har 3 platser på kortsidan längst ut på träbryggan som tillhör pensionatet. Tänk på att det är ca 1 meters djup vid normalt vattenstånd. Det är inte tillåtet att bo över i båten då vi delar bryggan med våra grannar. Tänk på att bryggan är utsatt för sydlig vind och svall från större båtar.

Får man ha hundar med sig?
Visst får man det – om ni bokar att rum på första våningen. Husdjur får ej vistas på övre våningarna, i allrummet eller i restaurangen. När ni äter i vår restaurang ställer gärna ut vatten när hunden vilar i skuggan i trädgården.

Går det bra att ta med barn?
Barn är varmt välkomna! Tänk på att vid specialarrangemang som hummersupé och gåsamiddag, önskar vi en lite lugnare atomsfär i restaurangen. Barnvagn får oftast inte plats i restaurangen men ni kan ställa er vagn i entrén till hotellet eller i vår lilla matsal. Vi har flera barnstolar.

   Miljöpolicy

Vi på Pensionat Styrsö Skäret arbetar dagligen med miljöarbete och vi arbetar aktivt att finna miljömärkta och ekologiska som vi kan använda i vår produktion. Vi vill ta att ett övergripande ansvar för miljön i verksamheten som vi bedriver. Vi vill minimera vår påverkan på miljön och tycker det är viktigt att miljöarbetet blir en naturlig del av den dagliga driften.

Därför har vi på Pensionat Styrsö Skäret enats om:
• att aktivt arbeta för att höja miljökompetensen hos den egna personalen, men även hos våra leverantörer och våra gäster.
• att ta tillvara de förslag och idéer inom miljöområdet som vi får från våra gäster och vår personal.
• att tänka på miljöaspekter när vi gör våra inköp.
• att i första hand välja varor som går att återanvända och återvinna, samt ha ett aktivt miljötänkande vid val av transporter.
• att i första hand välja råvaror till våra rätter efter säsong, att de producerats så nära som möjligt och att vi importerar
så få råvaror som möjligt.
• att i så stor utsträckning som möjligt använda ekologiska och närproducerade livsmedel.
• att de drycker vi väljer är lokalt producerat eller är ekologiskt eller biodynamiskt framtaget
• att köpa miljömärkta rengöringsmedel.
• att regelbundet informera våra gäster, samarbetspartners och leverantörer om vårt miljöarbete.
• att hålla oss till de regler och lagar.

Detta gör vi redan idag:

• vi samarbetar med lokala leverantörer
• vi sorterar glas, papper och matlagnings sopor
• vi arbetar enbart med Krav-märkta mejeriprodukter
• vi använder Fair trade produkter när vi har möjlighet
• vi köper MSC-märkt fisk i den utsträckning som vi får tag på råvaran
• vi köper inte fiskarter som är rödlistade oss WWF
• vi försöker finna allt fler vinleverantörer som arbetar ekologiskt eller biodynamiskt
• vi importerar så få råvaror som vi kan. Använder  i första hand svenska råvaror och väljer småleverantörer framför stora.
• vi arbetar med Diskteknisk miljöprogram vid inköp av rengöringsmedel och förbrukningsmaterial.
• vi använder elfordon då vi hämtar och lämnar varor, och tvätt med mera.Vår målsättning för framtiden är:
• att öka vår andel av ekologiska, närproducerade varor i verksamheten
• att ge alla i verksamheten möjlighet till miljöutbildning
• att minska vår energiförbrukning
• att öka våra förutsättningar för att kunna sopsortera bättre och effektivare än idag
• att öka användandet av miljövänliga rengöringsmedel.
Flera av våra leverantörer och samarbetspartners arbetar också med miljöfrågor.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer.
Sköna gröna hälsningar!

 

Styrsö – en ö med anor

Styrsö är både befolkningsmässigt och till yta den största av Södra skärgårdens öar. Naturen är omväxlande med karga klippor, strandängar och skog. Här finns möjlighet till härliga bad och vackra promenader i orörd miljö. Bebyggelsen är väl bevarad och de små slingrande vägarna mellan Tången och Bratten bjuder på en historisk skärgårdsupplevelse.

I fiskeläget på Tången trängs husen så tätt med varandra att det är lätt att titta in i grannens kök. Flera av husen är från 1800-talet och Styrsö Tången samlade på denna tid hälften av öns befolkning. Man försörjde sig på småjordbruk och fiske och sålde fångsten i Göteborg. Så småningom ersattes den gamla fiskehamnen med en modern anläggning anpassad för större trålare. Nära Tången hittar du en av öns bästa badplatser, Uttervik och längre ut mot Salskärsudde lockar också vackra klipphällar för sol och bad.

Vägen som leder från kyrkan till Bratten visar prov på många fashionabla villor med ståtliga punschverandor, som påminner oss om en tid då Styrsö Bratten var en välbesökt badort för göteborgssocieteten. Populära söndagsutflykter med ångbåten lockade massor av göteborgare till Styrsös havsbadhus, restaurang och pensionat.

Den som kommer över bron från Donsö eller med båten till Styrsö Skäret har inte långt till orörd vacker natur. Stigarna leder mot Brännholmsviken där man kan stöta på spår av bebyggelse från medeltiden. I närheten av dessa natursköna marker har man hittat rös från bronsåldern. Både från Brännholmsviken och kyrkan går vägar och stigar mot Skärgårdens högsta punkt “Stora Rös” som 60 meter över havet bjuder på en imponerande utsikt med Bohuslän i norr, Halland i söder och Vinga västerut.

Älvaskären

För mycket länge sedan var det isländska sjöfarare som benämnde öarna i Göteborgs skärgård för Älvaskären, skären vid älvens mynning. Numera bor här inte bara fiskare, sjöfarare och redare utan befolkningen har utökats med utflyttade storstadsmänniskor som söker det överblickbara och vackra vid havet. Det som lockar den tillfällige besökaren mest är förstås bad i det klara, salta vattnet, men även kalla vinterdagar är en tur till öarna en fantastisk upplevelse
Om du vill veta mer om skärgårdens historia besök då Styrsö sockens hemsida.