false

Hållbarhet

För oss handlar hållbarhet om att med eftertanke och på ett ödmjukt sätt ta vara på och förvalta de naturliga resurserna. Att ta hand om varandra och respektera varandras olikheter, sätt att leva och tro. Allt för att skapa ett hållbart och sunt samhälle. Vi har valt att KRAV-certifieras oss, arbetar med Smaka på Västsverige samt stödjer flertal organisationer som arbetar för mångfald och omhändertagande.

*

Vår vision

Vår matfilosofi är enkel, vi väljer högkvalitativa råvaror producerade i vår närhet. All mat tillagas från grunden, med kärlek för säsong och den goda smaken. Vi lägger stor vikt vid att hitta leverantörer som arbetar ekologiskt och biodynamiskt, både när det gäller viner och råvaror. Fortfarande har vi mycket att lära för att nå hela vägen fram till ett ekologiskt kök och en hållbar restaurang och hotell. 

*

Vår miljöpolicy

Vi på Pensionat Styrsö Skäret arbetar dagligen med miljöarbete och vi arbetar aktivt att finna miljömärkta och ekologiska som vi kan använda i vår produktion. Vi vill ta att ett övergripande ansvar för miljön i verksamheten som vi bedriver. Vi vill minimera vår påverkan på miljön och tycker det är viktigt att miljöarbetet blir en naturlig del av den dagliga driften.

Vi på Pensionat Styrsö Skäret enats om:

Att aktivt arbeta för att höja miljökompetensen hos den egna personalen, men även hos våra leverantörer och våra gäster.

Att ta tillvara de förslag och idéer inom miljöområdet som vi får från våra gäster och vår personal.

Att tänka på miljöaspekter när vi gör våra inköp.

Att i första hand välja varor som går att återanvända och återvinna, samt ha ett aktivt miljötänkande vid val av transporter.

Att i första hand välja råvaror till våra rätter efter säsong, att de producerats så nära som möjligt och att vi importerar så få råvaror som möjligt.

Att i så stor utsträckning som möjligt använda ekologiska och närproducerade livsmedel.

Att de drycker vi väljer är lokalt producerat eller är ekologiskt eller biodynamiskt framtaget.

Att köpa miljömärkta rengöringsmedel.

Att regelbundet informera våra gäster, samarbetspartners och leverantörer om vårt miljöarbete.

Att hålla oss till gällande regler och lagar.

Detta gör vi idag:

Vi samarbetar med lokala leverantörer.

Vi sorterar glas, papper och matlagnings sopor.

Vi arbetar enbart med Krav-märkta mejeriprodukter.

Vi använder Fair trade produkter när vi har möjlighet.

Vi köper MSC-märkt fisk i den utsträckning som vi får tag på råvaran.

Vi köper inte fiskarter som är rödlistade oss WWF.

Vi försöker finna allt fler vinleverantörer som arbetar ekologiskt eller biodynamiskt.

Vi importerar så få råvaror som vi kan. Använder  i första hand svenska råvaror och väljer småleverantörer framför stora.

Vi arbetar med Diskteknisk miljöprogram vid inköp av rengöringsmedel och förbrukningsmaterial.

Vi använder elfordon då vi hämtar och lämnar varor, och tvätt med mera.

*

Fler insatser

Väljer ut och köper i förstahand ekologiska och certifierade råvaror.

Väljer att köpa så närodlat vi kan.

Väljer samarbetspartners som själva arbetar för en hållbar värd.

Mäter vårt matavfall och arbetar för att minska matsvinnet

Köper förnyelsebar energi i form av Vindkraft.

Väljer bort engångsartiklar av plast.

Byter successivt bort glödtrådslampor mot ledlampor.

Köper begagnade och antika möbler, kaffekoppar, bestick mm.

Vi har valt bort TV-apparater och begränsar vårt wifi så att vi har ett garanterat porrfritt hotell.

Arbetar själva och stödjer andra verksamhet för ökad mångfald och hjälp till utsatta personer.

Kör eldriven bil på ön.

Vi sopsorterar kartong, papper, matavfall, metall, trä och plast.

Stöttar Westpride, Ecpat, Riksföreningen mot incest, Missing People, den lokala ungdomsidrotten på Styrsö och Donsö 

I vår Restaurang

Lagar mat på ekologiska och KRAV-märkta råvaror

Köper och tillagar grönlistad fisk från Världsnaturfondens Fiskeguide

Köper och serverar Fairtrade kaffe som även är bland annat även jobbar med Rainforest Alliance

Serverar vårt eget filtrerade kolsyresatta vatten.

Köper öl från lokala bryggerier.

Köper vin och sprit från små och ofta familjeägda vingårdar och brännerier.

Vi odlar alla örter, blommor för garnityr samt även bönor, rabarber, sparris, jordärtskocka, och potatis mm.

Vi har alltid en vegansk och vegetarisk meny till alla gäster som önskar.

Ge våra gäster en mindre tallrik vid frukostbuffé och julbord.

Serverar sällan kötträtter.

I våra hotellrum

Samarbetar med ett tvätteri som tar ansvar för sin egen hållbarhet med miljökrav för tvätt och transport.

Erbjuder schampo, tvål, wc-papper med miljömärkning.

Sorterar avfall.

Ber gästerna att hänga upp sina handdukar för återanvändning när de bor flera nätter hos oss.

Använder enbart miljömärkta rengöringsmedel.

Vi har snålspolande duschmunstycke samt byter kontinuerligt ut wc-stolar till snålspolande.

Vår framtida målsättning är:

Att öka vår andel av ekologiska, närproducerade varor i verksamheten.

Att ge alla i verksamheten möjlighet till miljöutbildning.

Att minska vår energiförbrukning.

Att öka våra förutsättningar för att kunna sopsortera bättre och effektivare än idag.

Att öka användandet av miljövänliga rengöringsmedel.

Att få flera av våra leverantörer och samarbetspartners att arbetar också med miljöfrågor.

Att fortsätta säkerställa kvalitet och kontinuitet i vårt dagliga miljöarbete.

KRAV-certifierad 

Vi har varit KRAV-certifierade sedan 2015 och vi arbetar aktivt för att skapa en hållbar framtid.

KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för ekologisk mat. Vi utgår från den ekologiska grunden och ställer höga kvalitétskrav på bland annat god djuromsorg, socialt ansvar och minskad klimatpåverkan. KRAV-certifierad mat odlas utan kemiska bekämpningsmedel och innehåller inga naturfrämmande tillsatser.

KRAV HANDLAR OM HELHETEN

På så sätt om djuren, vattnet, bonden, marken, växterna, luften & dig.

KRAV ÄR EN TRYGGHET

Den produkt som bär KRAV-märket uppfyller KRAVs regler, det kontrolleras minst en gång varje år. Den verksamhet som är KRAV-certifierad kontrolleras som helhet. Ett ekonomiskt och socialt, hållbart ansvar, uppdaterade, aktiva miljömål och en levande miljöpolicy som omfattar verksamheten som helhet.

KRAV ÄR MER ÄN EKOLOGISKT

Det betyder att djuren lever ett bra liv, grödorna odlas miljövänligt utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, att bonden får en sjystare arbetsmiljö, att maten inte innehåller konstiga tillsatser eller har producerats med GMO. I jämförelse med EUs minimiregler för ekologisk produktion, den EU-ekologiska märkningen, eller EU-eko, så har KRAV mer långtgående regler för till exempel djuromsorg. KRAV har även regler för klimat och social hänsyn. Det har inte EU-eko.

KRAV-MÄRKET FINNS ÖVER HELA VÄRLDEN

Det räcker inte med var maten kommer ifrån, det handlar också om hur den är producerad. På så sätt kan du göra skillnad för djur, miljö och människa i både när och fjärran.

Smaka på Västsverige

Pensionat Styrsö Skäret sedan 2011 varit certifierad i Smaka på Västsverige. Vi har länge arbetat med lokala producenter och deras magiska råvaror.
Västsverige har band de finaste råvarorna som går att få tag på i vårt land, från hav, sjöar, skog och åkrar. Vi är både glada och stolta att få köpa och servera några av regionens bästa delikatesser och att få vara en av restaurangerna i Smaka på Västsverige

Hållbart och långsiktigt

Kriterierna för en medverkan i Smaka på Västsverige är en hållbar och långsiktig utveckling med fokus på lokala råvaror och öppet under hela året. Restaurangen ska ha förmågan att skapa en helhetsupplevelse kring måltiden och ha ett stort intresse för miljö både när det gäller estetik, natur och hållbarhet.

 

 

Smaka på Västsverige


Vi är en del av

Hållbarhetsklivet

Hållbarhetsklivet är Västsveriges samlade initiativ för en hållbar besöksnäring. Offentliga och privata aktörer agerar med gemensam kraft för att ställa om till ett hållbart samhälle. När vi ställer oss bakom Hållbarhetsklivet är det fyra grundprinciper vi tar ställning för och arbetar i riktning emot. Här visar vi exempel på vad Pensionat Styrsö Skäret gör för att följa principerna.

Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt

För att hålla nere onödiga långa resor med negativ klimatpåverkan vänder vi oss i första hand till människor och företag i Göteborgs närhet. Vår primära målgrupp är göteborgare och de gäster som bor ca 1 timme från Göteborg. Vi har även en viktig målgrupp bland våra fina ö-bor. För att få långväga gäster att stanna lite längre än bara en middag erbjuder vi övernattning på vårt hotell och samarbetar med hotell i Göteborg och på andra öar i vår skärgård.

Vi driver hotell, konferens och är en renodlad fisk- och skaldjursrestaurang med vegetariska inslag vilket ger relativt låga co-utsläpp. Våra skickliga kockar arbetar på ett tryggt och hållbart sätt med våra olika råvaror och vårt matavfall. Vår försöker köpa enbart råvaror och produkter utefter säsong, så nära Göteborg som möjligt, ekologiskt och kravmärkt. Vår fisk kommer från Världsnaturfondens gröna del av deras fiskeguide. Naturligtvis köper vi enbart grön el och använder elbil på ön.

Fler besökare när och där det inte är fullt

Marknadsföring och säljarbete riktar vi framförallt mot lågsäsong. Vi vill få fler att se charmen med vår fantastiska närmiljö året runt, därför ser vi också till att det händer mycket spännande under hela året. Vår vision är att fylla vår verksamhet året om. För att nå dit arbetar vi aktivt för att driva vår vision framåt, vilket vi hoppas kommer ge en hållbar långsiktig och jämnare fördelning av gäster över året.

Bra för både boende och besökare

Vi håller alltid våra gäster som kommer från skärgården extra högt. Vi vill vara det naturliga valet när de ska fira något speciellt eller vill uppleva lugnet och vår goda mat. För att hjälpa till att skapa en hållbar och livskraftig skärgård, erbjuder vi många olika säsongsupplevelser utanför sommarsäsongen. Med hjälp av våra gästers resande kan båttrafiken hålla en tillmötesgående tidlista som passar alla. De varor och tjänster vi kan köpa från lokala företagare väljer vi alltid i första hand.

Personalen är såklart den viktigaste komponenten för oss, flera av oss bor i skärgården eller nära. Detta ger även gästerna ett mervärde då vi alla har god lokalkännedom och gärna tipsar våra gäster om minnesvärda upplevelser. Föreningslivet är starkt och viktigt här ute på öarna. Pensionat Styrsö Skäret stöttar ungdomsverksamhet på både Donsö och Styrsö.

Fler jobb och jobb som går att leva på

Genom att fylla vårt hotell och restaurang hela året skapar vi fler arbetstillfällen under hela året. På högsäsong kompletterar vi med unga entusiastiska människor, framförallt från öarna. Genom åren har vi fått bekräftelse på att vi är en attraktiv arbetsplats genom att vår fasta personal stannar länge och extra personalen återkommer från år till år. Detta är den bästa kärleksförklaringen vi som arbetsgivare kan få.

Klimatsmart semester

Beräkna din klimatpåverkan när ni reser till oss

 

KONTAKTA OSS GÄRNA OM DU VILL VETA MER

 

Sköna gröna hälsningar!