false

Göteborgs skärgård – Älvaskären

För mycket länge sedan var det isländska sjöfarare som benämnde öarna i Göteborgs skärgård för Älvaskären, skären vid älvens mynning. Numera bor här inte bara fiskare, sjöfarare och redare utan befolkningen har utökats med utflyttade storstadsmänniskor som söker det överblickbara och vackra vid havet. Det som lockar den tillfällige besökaren mest är förstås bad i det klara, salta vattnet, men även kalla vinterdagar är en tur till öarna en fantastisk upplevelse.

Öarna idag

Södra skärgården är ett ösamhälle utan privatbilar. Här finns ca 4500 åretruntboende och sommartid befolkas skärgården med det dubbla. De öar som året runt trafikeras av skärgårdsbåtar är förutom Styrsö; Asperö, Brännö, Donsö, Köpstadsö, Vargö och Vrångö. Tack vare broförbindelsen mellan Donsö och Styrsö är det lätt att ta sig till fots eller med cykel mellan de två öarna.

En naturupplevelse längs havet

Från pensionatet finns vandringsleder som tar dig längst ut i havsbandet och högst upp på utsiktsplatsen Stora Rös. Stigarna är väl utmärkta och går längs strandkanten genom fårens betesmarker och förbi vackra naturstränder. Under sommaren finns flera fina badplatser att välja på och klippor för dig som vill bada ostört. Om du vill uppleva unik skärgårdsnatur från en havskajak finns också möjlighet till det.

På Donsö och Styrsö finns många platser att upptäcka och med cykel har du alla utflyktsmål inom räckhåll, så passa på att ta en tur med pensionatets cyklar.

På besök i övärlden

Båten som går mot Styrsö stannar vid Köpstadsö, en liten ö med smala gångvägar. Här får man varken cykla eller åka moppe utan varje hushåll har istället skottkärra för transport av bagage och matkassar. Donsö och Styrsö är de två största öarna i södra skärgården och tack vare broförbindelsen mellan öarna är utbytet idag stort.

På Styrsö finns vårdcentral, tandläkare, högstadieskola och två livsmedelsbutiker. Styrsö har framförallt gjort sig känd som badort, en kurort för välbeställda göteborgare som sökte avkoppling från storstadslivet i seklets början.

Med ångbåtstrafiken växte utbudet av restauranger och nöjen och än idag kommer många sommargäster till Styrsö. På Donsö har företagandet alltid varit livligt och ön har utvecklats till ett redarsamhälle. I den gamla fiskehamnen finns mysiga små butiker och längst ut på piren ligger Restaurang Isbolaget i spännande lokaler med café och matservering.

För den som vill fortsätta med skärgårdsbåten längst söderut lockar Vrångö med natursköna upplevelser. Här kan man njuta av härliga salta bad i orörd natur. Vrångö har en lång fisketradition och den fina gästhamnen är ett sevärt utflyktsmål.

Skärgårdsbåten som går till Brännö Rödsten passerar Asperö. Asperö är en av de mindre öarna i skärgården, ett pittoreskt ösamhälle med en stark bykänsla bevarad. De röda sjöbodarna ramar vackert in hamnen vid Asperö Norra brygga. Brännö lockar många turister sommartid och i Lasse Dahlquists anda är det dans på bryggan varje torsdagskväll. Brännö har också många härliga badplatser och natursköna promenader. Västerut bjuder Galterö på vackra klippor och fina vikar.

Donsö – båtarnas ö

Donsö är båtarnas ö. Rederiernas riktigt stora fartyg befinner sig oftast långt borta i oljefrakter på världshaven, men kvar på Donsö finns en levande hamn med ett flertal fiskebåtar. Med lite tur går det att komma över både färsk makrill och skaldjur. En stor del av befolkningen är åretruntboende och tack vare Donsöbornas driftiga företagaranda är många sysselsatta inom näringar på ön.

Donsö är liksom övriga öar i skärgården bilfri, men lastmopeder och golfbilar är väl använda. Fiskehamnen är sommartid full av liv och rörelse med småbutiker och serveringar. Från hamnen leder slingriga vägar med vackra hus och mycket snickarglädje oss genom de äldsta delarna av bykärnan. På 1500-talet lär Donsö fått sina första öinvånare “pedher på Dunsö” och “Enkan på Dunsö”. På denna tid levde man huvudsakligen av jordbruk och var bosatt mitt på ön. I och med att fisket blev allt mer betydande flyttade man närmare vattnet och fiskehamnen anlades. Successivt blev också fraktfarten en allt viktigare inkomstkälla för öns befolkning.

I slutet på 1800-talet drog en väckelse över Göteborgs skärgård, man samlades i husen för att läsa bibeln och be. Detta var början till Donsö missionsförsamling som idag har ett starkt fäste på ön och en stor fin kyrka på gärdet. Donsö kyrka finner du något längre söderut och härifrån kan du följa vackra vandringsleder till klippor, natursköna vikar och fantastiska utsiktsplatser. Vid Donsö huvud är sikten fri mot Vrångö. Kanske var det här som holländaren Don en gång steg iland. Enligt sägnen ska Donsö ha fått sitt namn efter honom. För den som söker en riktigt fin badplats kan Lökholmen rekommenderas. Här finns badvik, bryggor och hopptorn.

Upptäck öarna på egen hand

På öarna finns mängder av platser att upptäcka och med cykel har du alla utflyktsmål inom räckhåll. Både på Styrsö och Donsö finns vandringsleder som tar dig längst ut i havsbandet och till utsiktsplatser högt upp. Vintertid händer det att isen lägger sig i vikarna och att det blir möjligt att åka långfärdskridskor mellan kobbarna.

Under sommaren finns flera fina badplatser att välja på och fullt av klippor för dig som vill bada ostört. Kajakuthyrning, tennis- och seglar- skola, målarkurser mm anordnas varje sommar. Håll också utkik efter annonserade musikkvällar, konserter och utställningar.

I påsk- och adventstider brukar öborna arrangera lokala marknader och på midsommarafton är det dans runt stången vid Styrsö Bratten. För er som reser i grupp arrangerar vi gärna fiske- eller och seglingsturer, prata med pensionatet om detta.